Am vorbit pentru The Trust Word cu Andreea Vlădeanu, „Cadetul anului” din Londra. Andreea are 19 ani și este din Rădăuți, Suceava, iar de patru ani face voluntariat pentru organizația de cadeți a Poliției Metropolitane londoneze. 

În interviu, mi-a povestit mai multe despre distincția primită pentru „contribuția remarcabilă alături de echipa de cadeți din Newham la combaterea violenței în rândul tinerilor”, dar și despre activitatea ei în echipă. 

Ai fost desemnată cadetul anului 2020 pentru „contribuția remarcabilă alături de echipa de cadeți din Newham la combaterea violenței în rândul tinerilor”. Ce înseamnă acest premiu pentru tine? 

Andreea Vlădeanu: Acest premiu este dovada faptului că munca pe care o fac în rândul tinerilor, dar și în cadrul cadeților este o muncă bine executată și recunoașterea pe care o primesc prin acest premiu mă ambiționează să muncesc și mai mult pentru a obține rezultate maxime. 

Dintre 5000 de cadeți (UK), 100 de lideri au fost nominalizați pentru acest premiu, apoi numărul a fost limitat la cinci lideri și eu am reușit sa câștig premiul la final. 

A fost o surpriză neașteptată. Este destul de rar ca un cadet să fie nominalizat pentru premiul de excelență în cadrul Poliției Metropolitane (“Met Excellence Awards”), iar acest lucru arată de fapt că totul are un început, deși unul timid, iar dacă perseverența și dorința de schimbare sunt prezente, totul este posibil. Câștigarea acestui premiu reprezintă o mare onoare și un privilegiu pentru mine, ca tânăr cadet și lider.

Andreea povestește că a ajuns din întâmplare printre cadeții din Londra, pentru că era dornică să se implice în activități extracurriculare și că un videoclip cu un Cadet Junior care „arăta foarte bine în uniformă” și povestea cu mândrie despre munca sa, a inspirat-o să aplice și ea. 

„Mă simt mândră când sunt în uniformă, în fața cadeților ca și lider”

Când ai ajuns în Marea Britanie, în anul 2015, te-ai alăturat cadeților de poliție din Newham, ca voluntar la evenimente pentru „a îmbunătăți limba engleză și pentru a înțelege cultura Londrei”. Cum a început această experiență, ce ai descoperit și învățat în acea perioadă? 

Andreea Vlădeanu: M-am alăturat cadeților din pură întâmplare. La sugestiile unui prieten, am încercat să aplic la cât mai multe activități extracurriculare pentru a mă ajuta la CV pentru colegiu și facultate. Am dat peste un video pe internet în care un Cadet Junior (cadeții juniorii sunt o mândrie pentru “Volunteer Police Cadets”, deoarece vorbesc cu o anumită naivitate despre cât de mult îi ajută cadeții în viața de zi cu zi) povestea despre munca sa cu mândrie și arăta foarte drăguț în uniformă. Am decis să aplic, apoi am luat contact cu unul dintre coordonatorii cadeților și treptat am obținut uniforma după un timp destul de scurt. Țin minte că petreceam ore întregi în fața oglinzii practicând comenzile pentru programul de instrucție militară care acum are loc aproape în fiecare zi sau la birou învățând aspecte ale legislației pentru a mă integra cât mai repede și a evolua în rang. Mă simt mândră când sunt în uniformă, în fața cadeților ca și lider. Deși, este o muncă foarte obositoare, toate experiențele m-au ajutat să mă maturizez, să devin cine sunt astăzi și pot spune că m-au făcut să mă îndrăgostesc de această meserie. Îmi voi aminti mereu de această călătorie ca una plină de realizări și dezvoltare personală.

Care sunt acțiunile pe care ți le amintești și care au contribuit la desemnarea de „cadetul anului 2020”? 

Andreea Vlădeanu: Printre multe alte operațiuni, peste 400 de ore de voluntariat și numeroase premii sau competiții, în general, munca mea ca voluntar, profesionalismul și spiritul de echipă au adus la acest premiu. Dar să dau un exemplu mai specific – activitatea mea preferată este ceea ce nouă ne place să numim “Day of Action”. Cum zice și numele, de două ori pe lună luăm inițiativă împotriva violenței, nu doar în Newham (unde locuiesc), dar și în toată Londra. Am realizat multe prezentări în locuri prestigioase, cum ar fi Scotlamd Yard, Kensington Hall, Național Theatre etc. în care am vorbit despre această operațiune. Realmente, programul se numește “Operation Sceptre” și a fost înființat de către Comisionarul Met. 

Scopul operațiunii este să identifice zonele cu risc major sau expunere mare la violența din Londra. 

Noi cadeții, căutăm arme periculoase, automobile furate, substanțe interzise etc. Dar totodată vrem să asigurăm oamenii de prezența noastră atunci când patrulăm prin cartierele de rezidență, astfel încât să-i facem să se simtă în siguranță. Juniorii sunt și ei implicați. Aceștia sunt trimiși în magazine pentru a încerca să cumpere produse restricționate minorilor sub 16 ani (alcool, tabac, arme periculoase etc). Dacă au succes în cumpărarea acestor produse, vânzătorii sau deținătorii afacerilor sunt imediat arestați sau li se interzice licența de vânzător pentru o perioadă de timp, astfel încât tinerii să nu mai poată avea posibilitatea de a cumpăra astfel de produse în viitor. Statisticile arată că această operațiune a avut un mare succes, atât în rândul tinerilor, dar și pentru alte generații. 

Eu sunt conștientă că există o anumită stigmă atașată de această generație, mai ales în zilele noastre, dar unul dintre scopurile mele ca și cadet este să încerc să schimb această mentalitate și să dovedesc generațiilor trecute că tinerii pot obține lucruri mărețe în viață dacă sunt perseverenți, muncitori și încrezători în puterile proprii. 

Andreea își amintește de drumeția prin munți din cadrul programului Duke of Edinburgh, pentru care va primi și un premiu din partea Prințului Philip la Palatul Buckingham. Faptul că au existat momente în care a fost discriminată din cauză că este româncă doar a ambiționat-o și mai mult. 

„De mai bine de un an, am sub conducere aproximativ 230 de cadeți de care mă ocup direct. Tot de 2 ani sunt și Head Cadet”

Dacă îți amintești, povestește-ne despre experiențele inedite care ți s-au întâmplat acolo (pot fi și neplăcute). 

Andreea Vlădeanu: Au fost multe momente frumoase, dar și grele. Mi-am făcut prieteni mulți pe care acum îi consider familie, am întâlnit oameni din poliția metropolitană pe care îi admir (Cressida Dick-Commissioner, Richards Tucker-Commander), membrii ai familiei roiale (Prince William and Kate), dar mai presus de toate, întâlnesc zi de zi tineri, dar și oameni simpli de toate vârstele care mă uimesc cu poveștile lor și cu determinarea de care dau dovadă. Mulți tineri sunt curioși și dornici să învețe ce înseamnă să fii cadet și să devină cea mai bună versiune a lor pentru a reuși să aibă o carieră de succes în viitor. Eu sunt foarte mândră că pot să-i ajut. Au existat momente grele în care am zis că nu mai pot continua. Un exemplu este drumeția prin munți din cadrul programului Duke of Edinburgh (un premiu pe care îl voi primi în câteva luni de la Prințul Philip la Palatul Buckingham) care a durat 8 ore, dar și multe alte activități extrem de complicate din punct de vedere fizic. Țin minte că în primele zile în calitate de lider de echipă, mi-am pierdut vocea pentru că trebuia să țip comenzile astfel încât să mă poată auzi toți cadeții. Au fost și momente în care m-am simțit discriminată sau exclusă, fiind româncă. Dar asta m-a determinat să muncesc și mai mult pentru a ajunge în vârf, iar acum comentariile răutăcioase de la început nu își mai au locul, în special pentru că în prezent sunt cel mai bun cadet lider din UK (acest premiu asta arată de fapt).

Ce înseamnă mai exact responsabilitățile pe care le ai acum? 

Andreea Vlădeanu: De mai bine de un an am sub conducere aproximativ 230 de cadeți de care mă ocup direct. Tot de 2 ani sunt și Head Cadet. Este o responsabilitate enormă. Cel mai greu îmi este să  găsesc o balanță între a fi un șef dur și serios, dar și un prieten și coleg pentru cadeți. Atunci când sunt în fața cadeților și văd cât de atent îmi ascultă comenzile sau lecțiile predate, mă simt puternică și foarte mândră că îmi pot împărtăși cunoștințele cu ei. Suntem ca o echipă mare, fiecare este diferit în felul său, însă toți ne ajutăm și ne susținem. De multe ori dacă eu sunt obosită, cei doi șefi adjuncți îmi sar imediat în ajutor cu comenzile pentru a putea duce ședințele săptămânale la bun sfârșit.

Andreea Vlădeanu ar vrea să revină în România doar în vacanță, dar și-ar dori totuși să colaboreze cu Poliția Română, dacă va lucra în viitor în acest domeniu. 

Ce planuri de viitor ai? Te gândești să te întorci în România și să contribui și aici la combaterea violenței în rândul tinerilor?

Andreea Vlădeanu: Visul meu este să devin Detectiv Inspector în cadrul poliției metropolitane. În România plănuiesc să mă întorc în vacanța, dar pe viitor mi-ar face mare plăcere să pot colabora cu Poliția Romană sau cu elevii academiilor de poliție din țară, dacă o să urmez o meserie în acest domeniu. Bineînțeles, viața este imprevizibilă și nici eu nu știu ce îmi rezervă viitorul. Generația mea se pare că este extrem de creativă și continuă să creeze job-uri noi și interesante, deci nu se știe. 

Sunt bucuroasă că fac parte din această generație și sunt sigură că treptat societatea în care trăim se va schimba în mai bine. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s